Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Αγρυπνία στο Χριστό, στο Κάστρο

Την Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013, στις 8:00μ.μ. πραγματοποιήθηκε η Εόρτιος Αγρυπνία στον Ναό της Γεννήσεως του Χριστού, στο Κάστρο της Σκιάθου, με αφορμή την Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου. 

Η Αγρυπνία άρχισε στις 8:00μ.μ. με το Μικρό Απόδειπνο και εν συνεχείᾳ τον Μεγάλο Εσπερινό και την Αρτοκλασία. Ακολούθησε μικρή διακοπή κατά την οποία έγινε η διανομή του Άρτου, του καφέ και των κερασμάτων. Κατά τη  διάρκεια της διακοπής, ο παπα-Γιώργης Σταματάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου, διάβασε ένα από τα Καστρινά διηγήματα του του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη,  Τὸ Χατζόπουλο.  Η επιβλητική ατμόσφαιρα του Κάστρου και η ειδυλλιακή αυγουστιάτικη νύκτα πρόσφεραν στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία της ''άλλης'', καλά κρυμμένης, Σκιάθου.

Κατόπιν συνέχισε η Αγρυπνία με τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, κατά το τέλος της οποίας σύμφωνα με την παλαιά παράδοση της Εκκλησίας μας ευλογήθηκε ο ''νέος καρπὸς τῆς ἀμπέλου'', δηλαδή οι απαρχές των σταφυλιών, τοποθετημένες σε δυο μικρά κοφίνια ενώπιον της Εικόνος του ένθρονου Χριστού, και διανεμήθηκαν μαζί με το αντίδωρο στους προσκυνητές. 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ: 

Χριστός στο Καστρό, Ακολουθία της Μεταμορφώσεως. Κατά την ψαλμώδηση της Λιτής. Φωτογρ. Αρχείο Κων. Κουτούμπα.


Χριστός στο Καστρό, Ακολουθία της Μεταμορφώσεως. Μέγας Εσπερινός. Φωτογρ. Αρχείο Κων. Κουτούμπα.

Χριστός στο Καστρό, Ακολουθία της Μεταμορφώσεως.
Ευλόγησις των Άρτων. Φωτογρ. Αρχείο Κων. Κουτούμπα.


Χριστός στο Καστρό, Ακολουθία της Μεταμορφώσεως. Κατά την Θεία Λειτουργία. Φωτογρ. Αρχείο Κων. Κουτούμπα.