Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ





          Tο Σάββατο μετά του Θωμά, 28 Απριλίου, η τοπική Εκκλησία της Σκιάθου πανηγύρισε το ναό του Αγίου Ιεράρχου Βασιλείου του Μεγάλου, αρχιεπισκόπου Καισαρείας, στο Κάστρο, ο οποίος υπήρξε η μια από τις τέσσερις ενορίες της επισκοπής Σκιάθου και του μεσαιωνικού οικισμού του νησιού, του Κάστρου.



          Στο Κάστρο κατέφυγαν οι σκιαθίτες για να γλιτώσουν από την πειρατεία και της επιδρομές και έζησαν σε αυτό για 500 περίπου χρόνια, από το 1350 έως την ελληνική επανάσταση.




          Καθώς η πρόσβαση στο μεσαιωνικό χωριό της Σκιάθου είναι δύσκολη το χειμώνα, λόγω του ότι βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού, αλλά και για να μη αποσχίζεται η Ενορία και το εκκλησιαστικό Σώμα την μέρα της μνήμης του, την Πρωτοχρονιά, η τοπική μας Εκκλησία θέσπισε να πανηγυρίζει ετήσια ο ναός του Ιεράρχου με θεία Λειτουργία, το Σάββατο μετά την Κυριακή του Θωμά, ως κινητή εορτή.


          Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκαν εκτός του καφέ και του άρτου εδέσματα και γλυκά από τους προσκυνητές, στο προαύλιο του ναού της Γεννήσεως του Χριστού στο Κάστρο, που υπήρξε η έδρα της επισκοπής Σκιάθου.