Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ, ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.



Σὺν Θεῷ ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αναστηλωτικών εργασιών των τοιχογραφιών του Ναού της Γεννήσεως του Χριστού, στο Κάστρο, όπως και η αποκατάσταση της εξωτερικής τοιχοποιίας του Ναού αυτού, με τις οδηγίες της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Κατά τις αναστηλωτικές εργασίες αποκαλύφθηκε δίλοβο παράθυρο στο ανώτερο τμήμα του Αγίου βήματος, καθώς και οι παλαιότερες Είσοδοι στον Ναό, στη νότια και δυτική πλευρά του ναού, και μάλιστα στο επίπεδο του εσωτερικού εδάφους. Οι Είσοδοι είχαν φραγεί επιμελώς μεν με πέτρες, από την εξωτερική πλευρά, πρόχειρα δε, με χώμα, χωρίς άλλο συνδετικό υλικό ή κονίαμα. Πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αφ᾿  ενός μεν ο Ναός είχε πρόναο στην νότια πλευρά του και ότι ο περιβάλλον χώρος επιχωματώθηκε στα κατοπινά χρόνια, ίσως τον 19ο αιώνα. Ίχνη τοιχογραφιών στην εξωτερική και εσωτερική πλευρά, επάνω σε επιχρισμένες πέτρες, στην νοτιοδυτική γωνία του Ναού, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάποια στιγμή το πίσω μέρος του Ναού κατέρρευσε, καταστρέφοντας ίσως και τον Πρόναο, και επιδιορθώθηκε όπως όπως, με τις επιχρισμένες από τις τοιχογραφίες πέτρες του καταρρεύσαντος τοίχου. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει και το λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο ο Ναός στην αρχική του μορφή να είχε περιμετρικά κλειστό Πρόναο και μάλιστα τοιχογραφημένο.
 Στο Ναό του Χριστού  ακόμη, αποκαταστάθηκαν όλα τα παράθυρα του αγίου βήματος και της νότιας πλευράς στο αρχικό τους μέγεθος, και ενισχύθηκαν με πλέγματα ώστε να παραμένουν ανοικτά τους θερινούς μήνες, με σκοπό τη μείωση των επιπέδων υγρασίας στο εσωτερικό.
          Παράλληλα, κατασκευάστηκε ακριβές αντίγραφο του ξυλόγλυπτου πολυελαίου του καλουμένου και χορού των Προφητών, το οποίο αντικατέστησε το πρόχειρα κατασκευασμένο αντίγραφο στη δεκαετία του ’70, και τοποθετήθηκε το καλοκαίρι του 2011 στο Ναό του Χριστού.
       Μέσα στο επόμενο διάστημα θα κατασκευαστεί και ακριβές αντίγραφο από τα βημόθυρα του Ναού του Χριστού, ώστε να τοποθετηθεί στο τέμπλο του Ναού, στην θέση που πρέπει να είναι, μιας και η Ωραία Πύλη απομένει ανοικτή και αφύλακτη, μόνο με το βήλο(υφασμάτινη κουρτίνα), εκτεθειμένη στην περιέργεια των αλλοδαπών επισκεπτών, που δεν γνωρίζουν τα ορθόδοξα λειτουργικά ήθη.
       Όσον αφορά τα άλλα κτήρια, καθαρίστηκαν από επιχωματώσεις ο Ναός της Παναγίας της Πρέκλας, που εδώ και τέσσερα έτη τελείται υπαίθρια βραδυνή Αγρυπνία στα ερείπιά του, την πρώτη Κυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ο Ναός της Παναγίας της Μεγαλομάτας, όπου πέρυσι ξεκίνησε να τελείται υπαίθρια βραδυνή Αγρυπνία την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου, η Στέρνα ή τα Λουτρά (αδιευκρίνιστο κτήριο ακόμη) που βρίσκεται πλησίον της, όπως και η Δεξαμενή πόσιμου νερού δίπλα στην Πύλη του Φρουρίου,  από πέτρες στο εσωτερικό της.
        Ως προς το τέμενος του τουρκικού διοικητηρίου υπήρξε ειδική μέριμνα από τον Σύλλογο και σε συνεννόηση με την Προϊσταμένη της7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ώστε με ειδικά υποστηλώματα στο εσωτερικό του τεμένους, να στηριχθεί ο τρούλος του προκειμένου να μην καταρρεύσει, έως ότου με οδηγίες της Εφορίας ξεκινήσει η αποκατάσταση του κτηρίου.
       Απομένουν να συντηρηθούν τα ξυλόγλυπτα του Ναού, όπως το τέμπλο, το προσκυνητάριο και ο δεσποτικός θρόνος, για την οποία όμως απαιτείται εκ νέου ιδιαίτερη μελέτη. Η καταστασή τους χρήζει άμεσης φροντίδας και συντήρησης, τη δαπάνη της οποίας συν καιρῷ θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος, Θεού θέλοντος, μέσω των συνδρομητών του Συλλόγου. Αν και οι οικονομικές συνθήκες δεν ευνοούν καθόλου όχι απλώς την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών, αλλά ούτε καν την έναρξή τους, ευελπιστούμε ότι με τη βοήθεια του Θεού σύντομα θα κατορθώσουμε να ξεκινήσουμε τα νέα αναστηλωτικά έργα.

         Σε όλα αυτά αξίζει ιδιαίτερα να τονιστεί η προσωπική εργασία τόσο των μελών του Δ.Σ. Συλλόγου όσο και της άτυπης Επιτροπής του Κάστρου, που πολλάκις χύνουν τον ιδρώτα τους και κοπιάζουν ώστε να ολοκληρώνεται κάθε εργασία στα εναπομείναντα κτήρια του Κάστρο. Κοντά σε αυτούς και όσοι εργάστηκαν και εργάζονται, τεχνικό και εξειδικευμένο προσωπικό, που υπερέβαλαν σε κόπο και προσωπικό χρόνο, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα σύντομα και όπως πρέπει. 


<<πίσω

Δεν υπάρχουν σχόλια: